REVALIDATIE

Orthopedische revalidatie is geschikt voor patiënten die een orthopedische ingreep hebben ondergaan in het ziekenhuis of kliniek. Ook kan het voorkomen dat er geen operatie heeft plaatsgevonden, maar dat een orthopedische chirurg u direct doorverwijst naar de fysiotherapeut. Het betreft hier klachten aan botten en gewrichten.   

Veel voorkomende orthopedische ingrepen zijn heup- en knieoperaties (een totale heupprothese, knieprothese, voorste kruisband-, meniscus- of enkeloperatie). Orthopedische revalidatie is echter ook geschikt voor herstel na een trauma als gevolg van een ongeval thuis, op het werk en door sport (botbreuken, enkel- of knieletsel, schouder of elleboog klachten).  

De revalidatieperiode start direct na ontslag uit het ziekenhuis/kliniek of na verwijzing door een specialist. Indien u geopereerd bent, is het belangrijk om zo snel mogelijk na de operatie of gipsperiode de mobiliteit en stabiliteit op een verantwoorde manier te herwinnen. Orthopedische revalidatie heeft als doel de mobiliteit van een bot of gewricht (knie, heup, rug, schouder, enkel, elleboog) te verbeteren, de pijn te verminderen, de belastbaarheid, coördinatie en het uithoudingsvermogen te vergroten en de spierkracht te versterken.  

Het revalidatieproces gebeurt aan de hand van behandelprotocollen waarbij het behandelplan bestaat uit individuele behandelingen samen met een oefenprogramma dat onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd. Tussentijds en na afloop van het traject worden een aantal testen gedaan. De behandelprotocollen en apparatuur maken het mogelijk om na te gaan of vooraf ingestelde behandeldoelen gerealiseerd worden en via gerichte oefeningen worden de functies die u nodig heeft in het dagelijkse leven, in uw werk en bij het sporten, weer hersteld.  

Bent u recent geopereerd of wordt u binnenkort geopereerd?  Neem dan contact op met Fysiotherapie Vlambloem over het revalidatie traject.