Gekneusde teen

verstuikte teen

gekneusde teen

Wat is een gekneusde teen?

Een gekneusde teen (ook wel verstuikte teen genoemd) houdt in dat door een acute overbelasting de banden, het kapsel en/of het kraakbeen van een teen beschadigd is. Iedere voet heeft vijf tenen. De grote teen bestaat uit twee gewrichten en de andere tenen uit drie gewrichten. De grote teen heeft namelijk maar twee kootjes. Vaak is het de grote teen die verstuikt is en in de meeste gevallen is dit het gewrichtje wat het teenkootje met de middenvoetsbeentjes verbindt (MTP gewricht). Tussen de kootjes bevindt zich kraakbeen, zodat de botoppervlakken niet tegen elkaar schuren. De banden en het kapsel zorgen er mede voor dat het gewricht stabiel is.

Wat zijn de oorzaken?

Men kan een gekneusde teen oplopen door een harde klap op de teen, het stoten van de teen, het overmatig strekken van de teen, het overmatig buigen van de teen of doordat er iemand op gaat staan of tegenaan schopt. Het komt dan ook voor bij sporters (bijvoorbeeld voetbal, dansen of vechtsport), of mensen die zich verstappen of struikelen.
Daarnaast kan een teen kneuzen door herhaaldelijke overbelasting op de teen waarbij één of meerdere structuren continu overbelast worden. Door deze repetitieve belastingen kan er uiteindelijk schade aan structuren ontstaan.
Men heeft meer kans op een verstuikte enkel, als het teengewricht beperkt is in zijn beweeglijkheid, wanneer men slecht schoeisel draagt of wanneer de kracht en stabiliteit van de teen en/of structuren hier direct omheen gelegen, verminderd is.

Wat zijn tekens & symptomen?

Op het moment van kneuzen, voelt men vaak een scherpe pijn in de teen. Daarna voelt de teen stijf, beurs en pijnlijk. Bij flinke kneuzing kan hij ook dik, blauw en warm worden. De pijn kan, afhankelijk van de locatie van de weefselschade, aan de bovenkant, onderkant en zijkanten van de teen gevoeld worden. In de meeste gevallen kan men wel op de teen staan, maar dit verergert de pijn wel. Soms kan men moeilijker lopen vanwege deze pijn. Door de pijn wordt de teen vaak minder beweeglijk.

Wat is de behandeling?

De gemiddelde herstelduur na een verstuikte teenl is twee tot zes weken, maar is afhankelijk van de locatie en mate van de kneuzing. Na een gekneusde teen is het belangrijk de teen te blijven bewegen, maar niet zwaar te belasten. Het kan daarom bij flinke kneuzing beter zijn om een aantal dagen op krukken te lopen. Dit is echter niet bij alle verstuikingen noodzakelijk. Direct na het moment van kneuzen kan het verlichtend zijn om de teen te koelen. Ook kan het zinvol zijn om de aangedane voet omhoog op een bankje of kruk te leggen.
De fysiotherapeut kan bijdragen aan uw herstel door uw teen te tapen om de doorbloeding te verbeteren of de teen te stabiliseren. Daarnaast kan de therapeut oefeningen geven om de mobiliteit, stabiliteit en kracht van de teen en de structuren hieromheen te verbeteren. Dit is ook belangrijk om te voorkomen dat u de teen in de toekomst nog een keer zou verstuiken. Daarnaast kan de therapeut manuele technieken, mobilisatietechnieken en massage toepassen wanneer dit nodig is.