Piriformis syndroom oorzaak van Ischias

piriformis spier syndroom, piriformis dysfunctie, piriformis impingement

Ischias

Wat is Ischias?

Ischias is de naam van een zenuw die vanuit onze wervelkolom in de heup en aan de achterzijde van het been tot aan de voet loopt. Men spreekt van deze aandoening als deze zenuw geïrriteerd raakt door druk of rek in het verloop op deze zenuw. Door deze druk of rek op de zenuw kunnen we verschillende klachten krijgen. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Pijn in lage rug met uitstraling naar één kant van bil tot geheel het been.
  • Gevoelloosheid, tintelingen, een brandend gevoel en overgevoeligheid in je onderrug, billen,heupen, en zelfs je benen, enkels en voeten.

Het piriformis syndroom

Dit syndroom kan een oorzaak zijn van ischias, waarbij de grote beenzenuw (nervus ischiadicus) bekneld wordt. Deze beknelling komt doordat de nervus ischiadicus verloopt tussen de piriformisspier en het bot van het bekken. Normaal heeft de nervus ischiadicus voldoende ruimte en wordt deze dus niet bekneld, maar wanneer het bekken in een verkeerde stand staat of de piriformisspier te gespannen staat, kan de nervus ischiadicus afgekneld worden. Dit kan dan bovenstaande symptomen veroorzaken.

Wat zijn tekens & symptomen?

Wanneer er druk staat op een zenuw wordt deze zenuw slechter doorbloedt. Door de verminderde doorbloeding in de zenuw wordt de zenuw niet meer goed gevoed. Je kan dit vergelijken met een tuinslang: wanneer je erop gaat staan, kan er minder water doorheen stromen. Door deze verminderde doorbloeding kunnen we verschillende soorten klachten krijgen, zoals; gevoelloosheid, erectiestoornis, tintelingen in de benen, pijn in bil, uitstralende pijn naar bil, (achterzijde) been van bil tot voet, anus, rectum, en genitaliën.

Onjuiste diagnoses De meeste artsen gaan er vaak van uit dat ischias veroorzaakt wordt door druk op de nervus ischiadicus ten gevolgen van een bulging disk (uitpuilende tussenwervelschijf), artrose of scheefstand/ blokkades in de wervelkolom. Regelmatig komt het dan ook voor dat mensen onnodig geopereerd worden, zonder resultaat. Dit komt omdat de oorzaak van de pijn niet in de wervelkolom gelegen is. De artsen Travel en Simons zijn van mening dat de traditionele oplossing voor ischias en het piriformis syndroom te duur zijn en een te hoog faalpercentage hebben. Zij beweren dat triggerpoints vaak de oorzaak zijn van de symptomen.

Wat is de behandeling?

Als triggerpoint in de piriformisspier de oorzaak zijn van het pririformis syndroom kunnen we dit behandelen middels myofaciale technieken. Wanneer er triggerpoints ontstaan in de piriformisspier blijft deze spier gespannen en hard. Doordat deze spier gespannen staat, kan dit verhoogde druk geven op de nervus ischiadicus. Deze spanning kunnen we wegnemen middels triggerpoint- /dry needling therapie en/of rekoefeningen.

In sommige gevallen ontstaat het pririformis syndroom doordat onze bekkenhelften verkeerd staan of geblokkeerd zijn. Hierdoor komt er een verhoogde druk op de nervus ischiadicus, wat kan leiden tot het piriformis syndroom. Deze scheefstand of blokkades kunnen opgeheven worden door mobilisatie en/of manipulaties.

Advies om het te voorkomen

Een van de belangrijkste adviezen om het piriformis syndroom te voorkomen is veel in beweging te blijven. Inactief zijn zorgt ervoor dat onze bilspieren en bekken vastlopen. Hierdoor kan er dus druk op de nervus ischiadicus ontstaan. Ook een veel voorkomend probleem is verhoogde druk door een externe factor. Denk bijvoorbeeld aan je portefeuille in je achterzak. Wanneer je hier op zit tijdens je werk of in de auto kan dit dus ook leiden tot een beknelde zenuw.

Onze ervaring met deze blessure

In de praktijk zien we dat in de meeste gevallen dat het syndroom veroorzaakt wordt door triggerpoints in de piriformisspier. Middels triggerpointmassage kunnen we deze spier snel en gemakkelijk ontspannen, waardoor de klachten snel verholpen kunnen worden. De fysiotherapeut neemt eerst een anamnese en fysiotherapeutisch onderzoek af om te kijken waar de klachten vandaan komen. Vervolgens gaan we een specifiek behandelplan opstellen.